Voor het eerst sinds jaren heeft een FSW-promovendus zijn proefschrift met een cum laude beloond gekregen. Op 7 januari verdedigde Jeroen Wolbers (Organisatiewetenschappen) zijn proefschrift naar de samenwerking tussen hulpdiensten bij een ramp.

Strikte commandovoering en heldere taakverdelingen helpen een crisis beheersen. Toch blijkt uit Wolbers’ onderzoek ‘Drawing the line. Cross-boundary coordination processes in emergency management’ dat crisismanagers tijdens rampen zelf anders te werk te gaan. Zij blijken politie, brandweer en ambulancediensten te coördineren op basis van fragmentatie: met spontane aanpassingen, onderhandelingen en het afbakenen van verantwoordelijkheden. Hoewel fragmentatie vaak een negatieve betekenis heeft, laat Wolbers’ onderzoek juist zien dat het crisismanagers helpt om snelheid in de operatie te houden.

Jeroen Wolbers zal zijn bevindingen de komende tijd nog vaak mogen presenteren: behalve Het Parool, Radio 1 en BNR Nieuwsradio hebben verschillende andere media en collega’s zich geïnteresseerd getoond.

  • Afwijken van protocol bij ramp juist nuttig (BNR Nieuwsradio, 6 januari 2016)
  • Wat heb je bij een ramp aan een rampenplan? (Radio 1, 5 januari 2016)
  • Protocollen zijn goed, niet heilig (Het Parool, 5 januari 2016)

http://www.fsw.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2016/jan-mrt/cum-laude-voor-proefschrift-wolbers.aspx